Природните бедствия са се увеличили почти четирикратно от 1970 г.

Наводненията са най-смъртоносните и разрушителни природни крайности и представляват все по-голяма заплаха за живота на хората, става ясно от доклада на ООН, представен от генералния секретар Антониу Гутериш.

САЩ са преживели най-много природни стихии от 1995 г., следвани от Китай и Индия, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Само в последните два месеца над 1000 души загинаха в наводненията в Индия, Непал и Бангладеш. Около 40 милиона души бяха засегнати от стихията в тези страни. Миналият месец над 1000 души загинаха в кално свлачище и наводнения в столицата на Сиера Леоне – Фрийтаун. В урагана Харви загинаха най-малко 60 души, а в Хюстън се изля количество дъжд, което се излива обичайно за една година.

Преди настоящите наводнения доклад на ООН отчете 2087 смъртни случая за тази година, дължащи се на природни стихии. След тях броят им почти се е удвоил.

Миналата година 24,2 милиона души по света са били принудени да напуснат домовете си заради природни бедствия, което е три пъти колкото онези, бягащи от конфликти и насилие.

Гутериш припомни, че учените проявяват предпазливост, когато става дума за свързване на отделно метеорологично събитие с климатичните промени. “Но те са също така са категорични, че подобно екстремно време е онова, което техните модели прогнозират, че ще бъде нещо нормално в един затоплящ се свят”, каза той.