Предизборният дебат в Германия предизвика реакцията на турските власти

Позицията, възприета от Германия и други европейски страни – да се атакува Турция и президента Ердоган, е отражение на “стесняващия се хоризонт на Европа”. Това заяви говорителят на турския президент, Ибрахим Калини, съобщи Hürriyet Daily News.

“Антитурските мисли в Европа се превърнаха в средство за облекчение чрез създаване на “друг” враг и отлагане на фундаменталните проблеми.”, заяви Калини.

Той добави, че няма голямо значение кой ще спечели предстоящите избори в Германия, тъй като възприетия манталитет за спечелване на изборите е очевиден.

Изказването на говорителя на турския президент идва ден след като в Германия се проведе предизборен дебат между канцлера Ангела Меркел и основния й конкурент, председателя на Социалдемократическата партия, Мартин Шулц. По време на дебата, който се състоя в неделя, 3 септември, опонентите изразиха сходна позиция относно присъединяването на Турция към ЕС.

“Ясно е, че Турция не бива да става член на ЕС. Ще говоря с колегите си, за да разбера можем ли да постигнем обща позиция и да прекратим преговорите за присъединяване на Турция”, каза Ангела Меркел

“Ако стана германски канцлер, ако хората от тази страна ми дадат мандат, тогава ще предложа на Европейския съвет да прекратим преговорите за членство с Турция.”, заяви Шулц.