ЕК обмисля прекратяване на преговорите с Турция за членство в Съюза

Въпросът може да влезе в дневния ред на планираната за октомври среща на върха на ЕС, заяви на брифинг в Берлин говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, предаде ТАСС.

От своя страна министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел призова за икономическият натиск срещу Турция, пише Die Zeit. “Ще поговорим и с други в Европа да направят същото”, каза Габриел.

Реакциите идват след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини германските политици в популизъм заради изказвания на канцлерът Ангела Меркел и социалдемократическият кандидат за канцлер Мартин Шулц. В телевизионен дебат снощи двамата изразиха готовност за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС.

В подкрепа на Германия от Европейската комисия припомни изказване на председателя Жан-Клод Юнкер от миналата седмица, който също казва, че действията на турските власти правят “невъзможно” присъединяване на Турция към ЕС. От ЕК обаче подчертават, че всяко решение за това дали официално да се прекрати блокираният отдавна процес за членство на Турция може да бъде взето от 28-те страни членки на блока, а не от Европейската комисия.

Двустранните отношения между Германия и Турция се влошиха допълнително, след като миналия четвъртък в Анталия бяха арестувани двама германски граждани от турски произход, които бяха обвинени във връзка със събитията в Турция от юли 2016 г. Днес турските власти освободиха единия от тях.