Светът осъди “напълно успешния” ядрен опит на КНДР

Министерството на външните работи на България осъжда остро извършения днес от Корейската народнодемократична република шести по ред ядрен опит, се посочва в позиция на ведомството.

Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. България категорично осъжда подобни действия, които водят до допълнително повишаване на напрежението в региона и представляват заплаха за световния мир и сигурност.

Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път, пише в позицията на МВнР.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди строго теста и каза, че КНДР “ще разбере само от едно нещо” – явен намек за употреба на сила, предаде Reuters. Съединените щати ще подготвят нови санкции срещу КНДР, съобщи министърът на финансите Стивън Мнучин.

Днес Тръмп събира Съвета за национална сигурност към Белия дом на извънредно заседание.

Ситуацията обсъдиха и президентите на Китай и Русия. Си Цзинпин и Владимир Путин се споразумяха “да се справят по съответния начин” с най-новото ядрено изпитание на КНДР, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа, цитирана от Reuters. “Двамата лидери се споразумяха да се придържат към целта за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров”, се казва в краткото изявление. Си и Путин се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на групата БРИКС в Сямън.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха за по-строги санкции на Европейския съюз срещу Пхенян. Меркел и Макрон са се обединили около мнението, че КНДР нарушава международното право и че международната общност трябва да предприеме решителни действия по отношение на новата ескалация.

Британският премиер Тереза Мей и японският й колега Шиндзо Абе също призоваваха за по-твърди действия, включително засилване на темповете на прилагане на съществуващите санкции и спешно обмисляне на нови мерки в рамките на Съвета за сигурност на ООН, обяви Мей.

Върховният комисар на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини призова КНДР да встъпи в диалог за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров. Следващата седмица министрите на външните работи от ЕС ще обсъдят въпроса на среща в естонската столица Талин.