КНДР съобщи, че е провела успешно изпитание на водородна бомба

Снимка: Reuters

Изявлението бе направено в ефира на Централната телевизия на Корейската народнодемократична република, предава ТАСС като отбелязва, че водородната бомба може да бъде поставена на междуконтинентална балистична ракета.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун лично е инспектирал ядреното оръжие, допълва Reuters.

Президентът на Република Корея Мун Джей-ин свика съвета за национална сигурност, а министърът на външните работи на Япония Таро Коно. настоява за срочно свикване на Съвета за сигурност на ООН, предават ТАСС и РИА Новости.

Мощността на новото ядрено оръжие е еквивалентна на стотици килотонове, тя може да бъде детонирана на голяма височина, а нейните компоненти са собствено производство на страната, което й позволява да построи толкова ядрени оръжия, колкото иска, се казва в съобщението на Пхенян, цитирано от южнокорейската агенция Yonhap .

Японското правителство потвърди, че Пхенян е направил нов ядрен опит след два поредни земни труса с магнитуд 6,4 и 4,6 по скалата на Рихтер. Земетресението е било усетено и в североизточните части на Китай, допълва РИА Новости. Според китайски сеизмолози първото е причинено от взрив, докато второто от „срутване и пропадане“. От Южнокорейската метеорологична агенция посочват, че изкуственото земетресение е 9,8 пъти по-силно от предишното, пето ядрено изпитание, предаде Yonhap.

ТАСС съобщи, че земетресението е било с магнитуд 5,6, което може да означава, подземен ядрен опит. Според южнокорейското разузнаване, севернокорейските властите са завършили подготовката за провеждане на ядрени опити в два подземни тунела на полигона Пунге-ри.

Самолетите на въздушните сили за самоотбрана на Япония извършват проверка на равнищата на радиоактивни частици в атмосферата в посока Японско море, предаде ТАСС.

През последните години КНДР осъществи пет ядрени опита – през 2006, 2009, 2013 и два през 2016 г.