Русия затваря най-старото си консулство в САЩ

Служителите в руското консулство в Сан Франциско започнаха да напускат сградата, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп поиска това от тях.

В четвъртък, 31 август, САЩ дадоха на Русия срок до събота да затвори генералното си консулство в Сан Франциско и два свои дипломатически отдела в Ню Йорк и Вашингтон. Решението бе взето в отговор на драстичното съкращаване на дипломатическия персонал на САЩ в Русия, предаде ТАСС.

Разпореждането на американската администрация бе само час преди самолетът на новия руски посланик в САЩ Анатолий Антонов да кацне във Вашингтон. “Сега е нужно да се разберем много спокойно и професионално”, коментира при пристигането си Антонов.

САЩ не са изискали от Москва персоналът, нает в тези институции, да се върне в родината си. Тези руски специалисти могат да продължат да работят в САЩ, посочват и от двете администрации.

В изявление Държавният департамент заяви, че иска “да сложи край на порочния кръг” на влошаване на отношенията между Вашингтон и Москва и изрази надежда, че решението няма да доведе до “нови ответни мерки”.

Москва обаче приема този акт тъкмо обратно – като незаконна конфискация на имоти и засилване на напрежението чежду двете страни.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че новото ограничаване на дейността на дипломатическите мисии на Русия в САЩ е най-грубо нарушение на международното право.

Руското външно министерство обвини САЩ, че застрашават сигурността на нейни граждани с предвидените за днес обиски в руското генерално консулство в Сан Франциско и в жилищата на дипломатите.

С действията си САЩ правят все по-тягостна вече сложната ситуация с двустранните отношения и подкопават възможностите за взаимодействие, включително за решаването на актуални международни проблеми, каза още говорителката на руското външно министерство.

Администрацията на САЩ продължава да разбива отношенията с Москва, без дори да мисли за последствията, коментира съветникът на руския президент Владимир Путин – Юрий Ушаков.

Русия загуби пет дипломатически имота в САЩ, които са наша собственост и които бяха защитени с дипломатически имунитет, и търговска площ в Ню Йорк, която е била наета от руските власти. Това изглежда като незаконна конфискация, посочи Ушаков.

По-рано американските власти излязоха с информация за издигащ се от сградата на консулството дим и че служителите са отказали намеса на пожарникарите като са обяснили, че изгарят ненужни вещи, без да конкретизират. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обясни, че пушекът е свързан с „дейността по консервация на сградата“ и нарече обаждането на пожарната „връх на садизма“, пише Новая Газета