Конфликтите в Близкия Изток са увеличили износа на българско оръжие с почти 60% през 2016 г.

Според официални данни нашата страна е изнесла стока за над 1 млрд. евро през 2016 г. в сравнение с 642 млн. евро през 2015 г. и 402 млн. евро през 2014 г. , достигайки до рекордни нива.

Основни купувачи на българските оръжия са Ирак и Саудитска Арабия, следвани от САЩ, Афганистан, Хърватия, Азербайджан, Индия, Египет и Русия, става ясно от годишния доклад на комисията по контрол на износа на оръжия.

Според експерти голяма част от оръжията, предназначени за износ от България, както и от други държави в региона, се оказват в ръцете на бойци, сражаващи се в конфликтите в Сирия и Йемен, след като са били реекспортирани от Саудитска Арабия и САЩ към бунтовнически групи, посочват AFP и The Daily Mail.

Проучване на британска организация от 2014 г. показва, че една четвърт от мунициите, използвани от групировката „Ислямска държава“ в Северен Ирак и Сирия са произведени в България. От българското министерство на икономиката са заявили, че те не могат да бъдат държани отговорни за реекспорт на българска стока.

Само за три години продажбите на най-големите пет оръжейни завода у нас са нараснали тройно до 1.4 млрд. лв. в края на 2016 г

За три години приходите на заводът в Лясковец, “Аркус”, са се удвоили, а печалбата е шест пъти по-висока. Бившето държавно предприятие, приватизирано през 1999 г., произвежда основно боеприпаси за средно и малокалибрено огнестрелно оръжие, както и взриватели и по-малко бройки стрелково оръжие. Почти цялата продукция се изнася директно или през търговски посредници, основно за Азия, Европа, Африка и Близкия Изток.

Рекордна 2016 година отчете и държавният производител на боеприпаси и снаряди “Вазовски машиностроителни заводи” (ВМЗ) в Сопот. Приходите се утрояват, а печалбата расте седемкратно до 173 млн. лв. Основни пазари за продукцията на компанията са Близкият Изток и Северна Африка.

Останалите представители на оръжейния и военно-ремонтния сектор в страната, които са частни, също подобряват или затвърждават позициите си през 2016 г. Печалбата на “Арсенал” расте над 2.5 пъти до 82 млн. лв. при 80% повече приходи през миналата година, докато “Дунарит” и “Емко” запазват рентабилността си отпреди една година. Единствено слабо познатият търговец на оръжие “Аполо инженеринг” отчита 52% спад в печалба до 39 млн. лв. при 12% спад в приходите”, посочва “Капитал”.

След оръжейните рекорди една десета от печалбата на най-рентабилните сред големите компании в България идва от хазартния бизнес – основно от сглобяване на ротативки и продажби на лотарийни билети. Средната рентабилност в сектора е над 40%, т.е. два пъти над средното за шампионите в едрия бизнес в България, включително и оръжейния сектор.