КНДР отхвърли заявлението на Съвета за сигурност на ООН

Севернокорейското МВнР обяви, че страната и занапред възнамерява да провежда пускове на балистични ракети в Тихия океан, за да развива ракетни технологии и за да повишава боеспособността си, предаде ТАСС.

Във вторник Съветът за сигурност на ООН осъди осъщественото от КНДР изстрелване на ракета над Япония и поиска от Пхенян да прекрати ракетната си и ядрена програма.

„Ние отхвърляме заявлението на Съвета за сигурност на ООН, което посяга на правото на суверенна държавна самоотбрана“, подчертават от МВнР на КНДР. От там сочат, че САЩ, провеждайки съвместно с Република Корея учения, са се отказали от инициативата на Пхенян за смекчаване на напрежението в региона.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли възможността за дипломатически преговори с КНДР, като заяви, че „разговорите не са решение“.

Подновявайки острата си риторика спрямо Северна Корея, Тръмп написа в Туитър:

„САЩ говореше на Северна Корея и им плащаше пари, за които бе изнудван 25 години. Разговорите не са решение!“

След среща на министрите на отбраната на САЩ и на Република Корея -Джеймс Матис и Сон Йон-мун, президентската администрация в Сеул заяви, че не е разглеждала въпроса да разположи на своя територия ядрено оръжие, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Междувременно китайското министерство на отбраната призова всички страни, които по някакъв начин са замесени в конфликта на Корейския полуостров да се въздържат от провокации. “Военните средства не трябва да се разглеждат като начин за решение на корейската криза”, каза прессекретарят на китайското Министерство на отбраната Жен Гоцян, предаде Regnum.

Президентът на Русия Владимир Путин също е на мнение, че проблемът за ядрената програма на КНДР трябва да се решава чрез пряк диалог между всички заинтересовани страни без предварителни условия. “Провокациите, натискът, войнствената и оскърбителната риторика са път наникъде“, каза руският държавен глава, цитиран от ТАСС. „Според Русия мнението, че ракетно-ядрената програма на КНДР може да се спре единствено при натиск над Пхенян, е погрешно и безперспективно“, добави той.

Путин припомни, че Русия и Китай „са разработили пътна карта за разрешаване на ситуацията.