Президентите на Сърбия и Косово не стигнаха до споразумение

Но „и двете страни се нуждаят от окончателно споразумение за засилване на интеграцията им в Европейския съюз”, подчерта косовският държавен глава Хашим Тачи.

Александър Вучич и Хашим Тачи се срещнаха в Брюксел в присъствието на върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини, за да стартират подготовка за „нова фаза на диалога“ между двете страни, предаде белградското издание Kurir.

Сърбия възнамерява да използва съществуващата малка възможност да постигне споразумение с косовските албанци, заяви пред журналисти Александър Вучич. „Струва си да се опитаме в интерес на бъдещето”, каза сръбският държавен глава.

Според косовския президент Хашим Тачи диалогът между Белград и Прищина е единственият начин за напредване на двете страни по пътя към членството в ЕС. Държавният глава на Косово каза, че окончателното споразумение, постигнато между Белград и Прищина, ще бъде гласувано на референдум в страната, съобщава македонското електронно издание МКД.

Тачи заяви, че настоящият кръг от преговори е „значителен”, и обясни, че тримата са обсъдили следващите стъпки „в новия етап на диалога за нормализиране на отношенията и помирение”, съобщава електронното издание Novi Magazin.

В хода на продължилата час и половина среща е потвърден договорът за правосъдието, заявено е било, че до края на годината ще бъде отворен мостът на река Ибър в Косовска Митровица и е констатирано, че по въпроса за създаване на асоциация на сръбските общини Прищина не е постигнат и най-малък напредък, обясни Александър Вучич, цитиран от сръбската национална телевизия РТС.

Могерини обяви, че е постигната договореност диалогът да продължи с нов кръг „за нормализиране на отношенията и помирение”. Според Могерини работата ще започне в идните седмици.

Вучич и Тачи проведоха неофициални разговори с Могерини преди повече от месец, а официалният последен кръг на диалога между Белград и Прищина на политическо равнище се състоя в началото на февруари.