Гърция е готова да помогне на Македония да влезе в ЕС и НАТО

Искаме „нашият мил съсед на север“ да стане член на Европейския съюз и НАТО, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас след срещата македонския си колега Никола Димитров в Скопие.

Първият дипломат на Атина бе категоричен, че двете страни искат мир. “И въпреки че понякога имаме проблеми, трябва да кажа, че има по-лоши съседи и от нас, и вас. Историята трябва да бъде училище и ръководство за по-добро бъдеще”, подчерта гръцкият министър, цитиран от македонските медии.

Двамата дипломати са обсъдили процеса за преодоляване на спора с името.

„Разговаряхме как протича процесът, за методите и начините за разрешаването, но също за това какви са интересите и опасенията на двете страни по този въпрос, за да има по-голямо разбиране за това как двете страни възприемат проблема“, обясни министърът на външните работи на Македония Никола Димитров.

Първият дипломат на Атина бе посрещат с протест, организиран от Световния македонски конгрес и Македонския манифест. Двете организации призоваха правителството да постави „червена линия“ в спора за името.

В Скопие министрите на външните работи на Македония и Гърция са обсъдили и въпроси, свързани със засилването на сътрудничеството в областта на сигурността, образованието и икономиката.