Съветът за сигурност на ООН осъди ракетното изпитание на КНДР над Япония

Страните членки ще продължат да налагат икономически санкции на страната, отбелязват световните медии.

Съветът призовава всички страни – членки на ООН, да спазват стриктно и изцяло резолюциите на организацията, в това число и тези, налагащи икономически санкции на КНДР, се казва в изявление, одобрено от 15-те страни членки.

В изявлението се добавя, че е от жизненоважно значение Пхенян да предприеме незабавни и конкретни действия, за да намали напрежението.

Постоянният председател на Китай в ООН Лю Цзеи призова да се прекрати разполагането на системите за противоракетна отбрана на САЩ (THAAD) на Корейския полуостров.

„Китай се противопоставя на всякакъв хаос или война на Корейския полуостров. Разгръщането на военни части там няма да помогне да се постигнат целите, свързани с денуклеаризацията или регионалната стабилност. Разполагането на системите THAAD в североизточната част на Азия поставя под сериозна заплаха регионалния стратегически баланс, подкопавайки стратегическите интереси за сигурността на всички страни в региона, включително на Китай“, заяви постоянният представител, цитиран от РИА Новости.

Междувременно КНДР потвърди, че е изстреляла балистична ракета със среден обсег Хвасон-12. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун определи последното ракетно изпитание над Япония, на което е присъствал лично, като „прелюдия към сдържането на Гуам“ и е предупредил, че ще има още изпитания на балистични ракети, като Тихият океан ще е целта им. За Ким Чен-ун ракетното изпитание е първа стъпка към подготовката на военна операция на Корейската народна армия в Тихия океан и прелюдия към възпирането на Гуам, определен от него като предна база за инвазия, предаде ТАСС.