Балистична ракета на КНДР прелетя над територията на Япония

Съветът за сигурност на ООН се събира на спешно заседание по искане на Токио и Вашингтон. След срещата може да бъдат предприети действия, предупреди Федерика Могерини.

Японското министерство на отбраната смята, че ракети, като изстреляната днес от КНДР, могат да стигнат територията на тихоокеансикя остров Гуам, където има военни обекти на САЩ.

Максималният обсег е около 5000 км, посочи министърът на отбраната Ицунори Онодера, цитиран от ТАСС. Според японските власти изстреляната от Пхенян ракета е прелетяла близо 2700 км на височина до 550 км и е паднала в Тихия океан. Японското министерство на отбраната смята, че става дума за ракета със среден обсег, вероятно “Хвасон-12”.

Лидерите на САЩ и на Япония се договориха “да увеличат натиска върху КНДР”. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви, че правителството започва твърд протест срещу КНДР.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и южнокорейската външна министърка Кан Кьон-хва се споразумяха да обмислят по-строги санкции, съобщи Reuters, като се позова на Сеул.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че “всички варианти са на масата”, а постоянният представител на КНДР в ООН в Женева Хан Тхе- заяви, че страната му има право на самозащита заради “враждебните намерения” на САЩ, визирайки американско-южнокорейските учения, предаде AFP.

Русия настоя КНДР да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за ракетната й програма и призовава КНДР да прояви сдържаност и да избягва провокационни действия, а САЩ и военните им съюзници да избягват военна ескалация, предават ТАСС и Интерфакс. Руският заместник-външен министър Сергей Рябков посочи, че политическо решение на кризата може да се постигне на основата на предложената от Русия и Китай пътна карта, която предвижда двойно замразяване – на ракетните и ядрени тестове на КНДР и на натиска с военни средства от нейните опоненти.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини предложи подкрепата на ЕС за бъдещи преговори, но отбеляза, че ЕС ще потърси “подходящ отговор в близки консултации с ключови партньори и в съответствие с обсъжданията в Съвета за сигурност на ООН”.

През уикенда режимът на Ким Чен Ун изстреля три балистични ракети с малък обсег към океана.