Сърбия и Македония обявиха край на дипломатическата криза

Това стана ясно от думите на македонския премиер Зоран Заев след разговор със сръбския си колега Ана Брнабич в рамките на срещата между министър-председателите от Западните Балкани.

Дипломатическата криза между двете страни избухна преди седмица, когато Сърбия изтегли целия състав на посолството си. След това Александър Вучич обясни, че решението е заради “установена шпионаж срещу Сърбия.” Въпреки това, според запознати източници, основната причина за демарша на Белград е готовността на Македония да подкрепи приемането на Косово към ЮНЕСКО.

Сръбската министър-председателка Ана Брнабич увери, че Македония няма да гласува за членството на Косово в ЮНЕСКО. “Именно това се смята за причина за сръбския демарш”, предаде „Коммерсант“.

“Не мисля, че Белград ще признае Косово, но има инициатива за диалог за подобряване на отношенията”, каза Бърнабич по албанския телевизионен канал Ora News. Тя подчерта, че работата трябва да бъде насочена към нормализиране на двустранните отношения и продължаване на изпълнението на споразумението от Брюксел.

И сръбският министър на отбраната Александър Вулин бе категоричен, че Косово не трябва и не може да бъде част от ЮНЕСКО и Интерпол. “Властите в Македония трябва да знаят, че за нас е много важно Косово да не стане член на ЮНЕСКО и Интерпол.”, каза Вулин, предаде скопският телевизионен канал „Алсат-М“.

По-рано сръбският президент Александър Вучич съобщи, че сръбските дипломати ще се върнат в Скопие.

Помирението между Сърбия и Македония бе незабавно приветствано от Европейския съюз. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изрази задоволството си, че кризата в отношенията между Белград и Скопие е решена “много скоро”, и че “не изисква намесата на Брюксел.”

В четвъртък президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи ще се срещнат в Брюксел, за да стартират „нова фаза на диалога“ между Белград и Сърбия, предава радио B92.