Премиерите на страните от Западните Балкани разговаряха в Драч

Министър-председателят на Албания Еди Рама, който бе домакин на неформалната среща на 26 август, я определи като „добър ден за региона и за Албания“, предаде македонската медия „Макфакс“.

Министър-председателите на страните от Западните Балкани: Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и председателят на председателството на Босна и Херцеговина, както и еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан, определиха конкретни стъпки за изпълнението на плана за действие за Регионалната икономическа зона, която беше договорена на срещата на високо равнище в Триест. Ще се въведе редовна система за мониторинг на прилагането на плана.

Създаването на регионална икономическа зона, която да подтикне икономическия ръст и да създаде нови работни места, е ключов приоритет за страните от Западните Балкани, подчерта еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Той обаче напомни, че регионалната икономическа интеграция не е и няма да бъде алтернатива на членството в Европейския съюз.

„Съвместното изпълнение на икономическия план в региона ще означава създаване на по-голям пазар и по-голям интерес за правене на бизнес в нашите държави, а с това идват повече инвестиции и повече работни места”, каза македонският министър-председател Зоран Заев. Той затвърди ангажимента на Скопие към общите цели и заяви още, че новите мерки ще осигурят по-свободно движение на стоки и хора между страните, а това ще привлече към тях и европейски компании.

Сръбската министър-председателка Ана Бърнабич покани македонския си колега Зоран Заев на посещение в Сърбия през ноември тази година, предава македонският информационен канал Нова. „Ще използваме посещението му да сключим договор за съвместно заседание на двете правителства“, каза тя.

В рамките на срещата Македония и Сърбия обявиха край на дипломатическата криза. Сръбската министър-председателка Ана Брнабич увери, че Македония няма да гласува за членството на Косово в ЮНЕСКО.

В албанския град Драч Брнабич се срещна за първи път със своя косовски колега Иса Мустафа.