Макрон призова за бързо освобождаване на френския журналист Лу Бюро

В телефонен разговор с турския си колега френският президент е поискал   “освен вече издействаното подобряване на условията, при които е задържан журналистът, неговото бързо освобождаване и завръщането му във Франция”.

Лу Бюро е задържан в Турция от 26 юли. Независимият журналист, работил за телевизионните канали ТВ5 Монд и Арте, е обвинен за връзки с терористична организация, подпомагане и укриване на нейни членове.

Еманюел Макрон и Реджеп Тайип са се споразумели контактите да продължат и на министерско равнище, за да бъде намерено във възможно най-кратки срокове положително решение, се казва в съобщението на френското президентство, цитирано от световните агенции.

В петък е била отхвърлена молба за освобождаване на Лу Бюро, отправена в началото на август. Ден по-рано в Париж беше организиран митинг в подкрепа на 27-годишния журналист, а подписка за неговото освобождаване събра близо 28 000 подписа.

В средата на юни т.г. Турция върна на Франция журналиста от Нешънъл джиографик Матиас Депардон, който бе арестуван на 8 май в югоизточния град Батман по време на снимки. Седмица по-късно Депардон започна гладна стачка, а по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел френският президент Еманюел Макрон настоя пред турския си колега Реджеп Ердоган за незабавната му депортация. Това се случи след месец престой в затвора в Газиантеп.