Френският президент бе на двудневно посещение у нас

Еманюел Макрон е на обиколка в Австрия, Румъния и България, трите страни, които предстоят да поемат председателството на Съвета на Европейския съюз между 2018 и 2019 г.

Посещението се разглежда във Франция като опипване на почвата за идеите на Макрон за реформи в Европейския съюз, най-вече за повече интеграция между отделни страни членки и ограничаването на част от възможностите за работа на източноевропейците в по-богатите страни, членки на ЕС.

Във Варна, в двореца „Евксиноград“, френският президент имаше срещи с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

И Борисов, и Радев поискаха подкрепата на френския си колега за по-бързото приемане на България в шенгенското пространство и европейския валутен механизъм (ERM 2, т.нар. чакалня на еврозоната), за засилване на охраната на българските граници, както и за по-ясна политика към бъдещото членство на страните от Западните Балкани в ЕС. Българският президент наблегна и на нуждата за повече сътрудничество в областта на отбраната, както и на необходимостта от френска подкрепа за запазването на кохезионната политика (по която страната получава средства от ЕС за инвестиции и развитие).

“Аз съм благоприятно настроен към присъединяването на България към Шенген и еврозоната”, каза френският президент Еманюел Макрон и допълни, че ще подкрепи “волята на Бойко Борисов България да бъде приета в чакалнята на еврозоната”. По думите му до края на годината България ще бъде поканена да участва във всички дискусии около бъдещето на еврозоната. Френският президент отбеляза още, че “до края на годината може да завърши реформата на Шенген и България трябва да участва в дискусиите”.

В България Макрон получи пълна подкрепа за предложенията си за реформа на трудовия пазар в Европейския съюз, както и за по-общите си идеи за бъдещето на евросъюза.

Предлаганите реформи биха ограничили времетраенето на командировките, както и биха въвели изискване заплащането на командированите да е на същото ниво, каквото е и за местните работници на същата позиция (вместо да става по минималните ставки).

По време на срещите между Макрон, Радев и Борисов е обсъждан и въпросът за общата европейска отбрана. Тема на разговори са били и конкретни проекти в отбранителната сфера. Ии Макрон, и Радев, и Борисов говореха за възможностите за индустриално сътрудничество. Не стана ясно обаче дали са обсъждани отношенията с Русия и Турция.