САЩ въведоха икономически санкции срещу Венецуела

Снимка: ThinkStock/Getty Images

„Президентът Доналд Тръмп подписа указ за въвеждане на нови строги финансови санкции по отношение на диктатурата във Венецуела“, се казва в съобщение, разпространено от Белия дом.

В него също така се посочва, че диктатурата на президента Николас Мадуро продължава да лишава венецуелския народ от достъп до продукти и медицински консумативи, изпраща в затвора представители на демократичната опозиция и насилствено ограничава свободата на словото.

Санкциите забраняват на американските банки да сключват нови финансови споразумения с венецуелското правителство и държавния петролен гигант “Петролеос де Венесуела”.

Указът „забранява сделки с определени съществуващи вече облигации, собственост на венецуелския публичен сектор, както и изплащане на дивиденти на правителството“.

Венецуела отговори с военни маневри. Самолети, танкове и хиляди войници са мобилизирани в “Боливарски суверенитет 2017”.

Венецуелският президент Николас Мадуро свика на спешно заседание на представители на американски предприятия, купуващи петрол от Венецуела, за да направи заедно с тях анализ на наложените от САЩ санкции. Южноамериканската страна продава около 800 000 барела петрол дневно при общ добив от 1,9 милиона барела на ден.