Нападения с хладно оръжие в Брюксел и Лондон

В петък вечер неизвестен мъж атакува двама военни с мачете в центъра на Брюксел. Един от пострадалите е получил наранявания в областта на главата, а другият по ръцете. Нападателят е ликвидиран.

Според свидетели, преди да атакува двамата военни, мъжът е извикал “Аллах е велик”. Властите разглеждат случая като терористично нападение.

Ден по-късно “Ислямска държава” пое отговорност за нападението. “Изпълнителят на акцията с нож в Брюксел е войник на “Ислямска държава”, извършил операцията в отговор на призивите за атаки срещу страните от коалицията”, съобщи в мрежата Телеграм пропагандният орган на групировката – новинарската агенция Амак.

Белгия е част от антиджихадистка коалиция, оглавена от САЩ.

Около половин час по-късно в района на Бъкингамския дворец полицаи правят опит да арестуват въоръжен с мачете мъж на улица, която свързва двореца и популярния площад Трафалгър. Той обаче оказва съпротива и успява да им нанесе леки наранявания. Мястото на инцидента е популярно сред туристите и обикновено е много оживено. Не се съобщават самоличността и мотивите на нападателя. Разследването е поето от контратерористичния отдел на Скотланд ярд.