СЕМ избра Константин Каменаров за генерален директор на БНТ

Каменаров ще смени Вяра Анкова, която надхвърли с повече от година втория си тригодишен мандат начело на обществената телевизия.

Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша във вторник концепциите на останалите на финала трима кандидати за генерален директор на БНТ: Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков, а в сряда гласува новия директор на Българската национална телевизия.

Каменаров бе избран с гласовете на четирима от общо петимата членове на медийния регулатор. Кандидатурата му беше подкрепена от председателя на СЕМ София Владимирова (от квотата на парламента, номинирана от ГЕРБ), Розита Еленова (също от парламентарната квота, номинирана от Български демократичен център на Христо Ковачки), Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев), Мария Стоянова (президента Плевнелиев). Против гласува Иво Атанасов (БСП), който подкрепи бившия генерален директор на БНР Валерий Тодоров.

Сред аргументите за избора на Каменаров членовете на СЕМ изтъкнаха неговия професионализъм, управленска компетентност, концепция за развитието на БНТ и познаване на телевизията.

В концепцията си за развитието на телевизията новият директор казва, че тя е изградена “върху реално постижими идеи, стъпващи върху консервативно финансиране”. Каменаров, който дълго време е работил в националната телевизия, я нарече “социален феномен” и реална алтернатива на комерса.