САЩ наложи санкции на 16 компании и физически лица, предимно от Китай и Русия

Въвеждането им е на основание подпомагане на ядрените и балистични програми на КНДР, както и оказване на съдействие на Пхенян да печели пари, за да финансира тези програми, предаде във вторник, 22 август, АП.

Според съобщение на Министерството на финансите на САЩ наказанията имат за цел изолирането на КНДР заради извършените от нея ядрени и ракетни изпитания.

Попадащите в обхвата на новите санкции имат делови отношения с вече санкционирани компании и физически лица, работят със севернокорейския енергиен сектор и помагат на КНДР да изпраща свои работници в чужбина или да избягва международните финансови ограничения.

Китай се противопостави на едностранните санкции извън Съвета за сигурност на ООН. САЩ трябва да „коригират веднага грешката си“, заяви говорител китайското посолство във Вашингтон, цитиран от Reuters.

Според Москва санкциите не решават проблемите. “И все пак ние не губим надежда, че гласът на разума ще надделее, рано или късно, и нашите американски колеги са наясно с безсмислието и разрушителната сила на спиралата на санкциите”, коментира Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

САЩ са длъжни да прекратят натиска срещу Северна Корея, от което зависи дали ще има война на Корейския полуостров, каза временният представител на Пхенян в Русия Зин Чжон Хеп, цитиран от РИА Новости.