Напрежението около ядрената и ракетната програма на КНДР продължава

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун разпореди да се увеличи производството на бойни глави за балистични ракети и ракетни двигатели с твърдо гориво.

Ким Чен-ун говори при посещение в научен институт на националната Академия за военни науки, съобщи официалната агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

През юли Пхенян извърши под наблюдението на Ким Чен-ун два опита с междуконтинентални балистични ракети, които, според експерти, могат да удари Лос Анджелис и други американски градове. Последваха взаимни заплахи между Вашингтон и Пхенян. Пхенян заплаши да изстреля ракети в близост до американския остров Гуам в Тихия океан, но впоследствие заяви, че ще изчака. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън изрази надежда, че въздържането от ракетни изпитания и ядрени опити е знак за волята на Пхенян да започне преки преговори с Вашингтон “в даден момент в близко бъдеще”.

По-рано тази седмица САЩ и Република Корея започнаха годишното си общо военно учение, което ще продължи до 31 август. Маневрите включват компютърни симулации за подготовка срещу евентуална атака от КНДР. В тях участват 50 хиляди южнокорейски войници и близо 17 500 американски военнослужещи.

В същото време САЩ продължават да се интересуват от диалог със севернокорейския лидер.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че ученията имат изцяло отбранителен характер и не са предназначени да провокират напрежението в региона. КНДР обаче ги смята за репетиция за нахлуване на територията й.