Еврокомисарят по разширяването на ЕС призова за нова политика към Турция

ЕС не може повече да “свива рамене” по отношение на политиката, която води Анкара, заяви еврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хаан в интервю за германското списание Süddeutsche Zeitung, съобщи Hürriyet Daily News.

“Смятам, че е време държавите-членки да обсъдят стратегическите последици от поведението на Турция. Свиването на рамене не е политическа стратегия в дългосрочен план.”, каза Хаан.

“Намесата на президента Ердоган в национална предизборна кампания, както и исканията за екстрадация на предполагаеми политически опоненти са неприемливи.”, добави той.

Междувременно в понеделник, 21 август, германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че е време Германия и останалите страни от ЕС да подкрепят демократичната опозиция в Турция, която не приема политиката на Ердоган.

“Повече от половината страна е с демократически нагласи. Те не го подкрепят.”, заяви Зигмар Габриел в понеделник, 22 август, по време на предизборна среща в западната германска провинция Заарланд, съобщи Hürriyet Daily News.

Външният министър на Германия добави, че личните нападки на Ердоган към него са окуражили симпатизанти на турския президент, живеещи в Германия, да отправят заплахи към жена му, която работи в стоматологична клиника.

“Подходът на Ердоган мотивира някои хора да се опитат да заплашват и да тормозят жена ми. Това разбира се е една ужасна последица.”, каза Зигмар Габриел, но отказа да съобщи повече подробности по случая.