САЩ спира издаването на визи в Русия

Американското посолство в Русия съобщи, че на 23 август прекратява всички неимигрантски визови операции. Издаването на визи ще бъде възобновено на 1 септември, но ще бъде “в много по-малък мащаб”, съобщи Reuters.

САЩ преосмислят визовите си услуги в Русия, след като Москва поиска рязко да намалят дипломатическия персонал в отговор на новите американски санкции.

Руските граждани, които искат да посетят Съединените щати за туризъм, вече няма да могат да кандидатстват чрез консулствата на САЩ извън Москва и ще трябва да пътуват до руската столица. Това ще създаде сериозно логистично предизвикателство за някои руснаци, тъй като страната се простира през единадесет часови зони.

Съединените щати имат в момента консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток. По-рано този месец, Мария Захарова, говорителка на руското външно министерство, заяви, че САЩ са издали миналата година около 150 000 визи на руски граждани.

Преустановявайки издаването на визи, САЩ се опитват да предизвикат у руските граждани недоволство от действията на техните власти, коментира днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Русия ще проучи внимателно решението на САЩ, преди да отговори на въведените ограничения, каза Лавров и увери, че руската страна не възнамерява да отмъщава на американските граждани.