Ердоган призова турците в Германия да не гласуват за Меркел

Турският президент заяви, че причината за кризата в отношенията между Анкара и Берлин е политическата надпревара в Германия за гласове в предстоящите избори.

“Точно сега в Германия СДП (Социалдемократическата партия) и ХДС (Християндемократически съюз) казват: “Можем да получим много гласове ако ударим Турция.” Казвам на всички мои съграждани в Германия никога да не подкрепят тези партии. Не подкрепяйте СДП, ХДС или Зелените. Те всички са врагове на Турция.”, заяви Ердоган в петък, 18 август, съобщи Hürriyet Daily News.

“Дайте подкрепата си за онези партии, които не са натоварени с враждебност към Турция.”, добави турският президент.

Изказването предизвика реакцията на германските власти.

“Не разрешаваме какъвто и да е било вид вмешателство.”, заяви канцлерът Ангела Меркел в петък, 18 август, по време на предизборна среща на ХДС в Херфорд, съобщи Die Welt. Тя добави, че всички турци, живеещи в Германия, имат свобода на избор.

“Това е едно невиждано до сега вмешателство във вътрешните работи на нашата страна.”, каза германският външен министър Зигмар Габриел. Той призова гражданите от турски произход да участват на предстоящите избори. “Да покажем на тези, които искат да ни настроят един срещу друг, че ние няма да играем тази грозна игра.”, добави Габриел.