Напрежението в Корейския полуостров нараства

След заплахата на КНДР за атака срещу остров Гуам, където е разположена стратегическата база на САЩ, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини събра посланиците на държавите от ЕС.

Могерини поиска „мирен, а не военен” подход при решаването на конфликта на Корейския полуостров и призова Пхенян да се въздържа от „по-нататъшни провокативни действия”, които биха довели до ескалация на напрежението.

Според германския канцлер Ангела Меркел не съществува военно решение на спора и обяви, че Германия активно ще участва в невоенни решения.

Руското външно министерство обаче изрази опасения, че ситуацията е близо до война “и това не би се случило без Вашингтон”.

Преди седмица РИА Новости съобщи, че системите за противовъздушна отбрана /ПВО/ в Далечния изток в Русия са приведени в състояние на повишена бойна готовност във връзка със ситуацията около КНДР.

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис предупреди, че КНДР може да се изправи пред тежки военни последици, ако предприеме военни действия. САЩ смятат да свалят севернокорейски ракети, изстреляни по посока на Япония, Република Корея, както и остров Гуам и континенталната част на САЩ.

Държавният секретар Рекс Тилърсън увери, че САЩ ще спазват “безусловно” договора си за отбрана с Япония, който обхваща и островите Сенкаку, които са предмет на териториален спор между Япония и Китай.

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера също заяви, че Токио “ще използва всички налични средства за противоракетна отбрана”. Японският външен министър Таро Коно обяви, че Япония ще подсили отбранителната си позиции и ще отдели 500 милиона долара за подобряване на сигурността на корабоплаването в Източна Азия.

В същото време южнокорейският президент Мун Дже-ин изрази увереност, че война със севернокорейците няма да има. „Убеден съм, че на Корейския полуостров повече няма да има войни“, каза Мун Джей-ин на пресконференция, посветена на първите 100 дни от управлението му. По думите му Съединените щати са обещали да не предприемат никакви действия по отношение на Пхенян без изричното съгласие на Република Корея. САЩ разположи модернизирани комплекси за противоракетна и противовъздушна отбрана “Пейтриът” в Република Корея.