Нападения в Германия и Финландия часове след атентатите в Испания

Двама души загинаха и шестима бяха ранени при нападение с нож във финландския град  Турку. Предполагаемият извършител е арестуван, съобщават световните агенции.

По информация на министерството на вътрешните работи той не е гражданин на Финландия, предаде ТАСС. Силите на реда издирват евентуални съучастници. Не са ясни мотивите за нападението, допълва Reuters.

Началникът на полицията заяви, че атаката понастоящем не се третира като свързана с тероризма, но заяви, че такъв мотив не може да бъде изключен, съобщи Daily Mail Online.

Един човек бе убит, а друг ранен и при нападение с нож в западния германски град Вупертал. Местната полиция заяви, че нападателят все още е на свобода, отбелязват германските медии. Властите заявиха, че издирват един или няколко нападатели, но не могат да предоставят достатъчно информация за обстоятелствата около атаката.

Говорителка на полицията каза пред ABC News, че пробождането “няма абсолютно нищо общо с терористична атака”.

Двете нападения се случват само няколко часа след терористичните атаки в Испания, при които загинаха 14 души. Сред жертвите и ранените са хора от различни националности. Данните не включват петимата предполагаеми екстремисти, ликвидирани от испанската полиция в Калмбрис, поясниха властите.

Две превозни средства се врязаха в пешеходци в Барселона и в курортния град Калмбрилс. Според властите зад това стои клетка от осем души. Групата е планирала да използва бутилки с пропан бутан, коментира представителят на каталунското правителство Жоаким Форн пред местно радио, цитиран от Reuters. Приоритет за властите е да идентифицират хората, замесени в нападението и да установят какви са отношенията между тях.

Днес кралят на Испания Фелипе и министър-председателят Мариано Рахой запазиха минута мълчание заедно с хиляди други в памет на жертвите, след което, на площад „Каталония“, се проведе церемония под мотото „Не се страхувам“.