Две терористични атаки в Испания

Микробус се вряза в пешеходци в Барселона в четвъртък, 17 август. Каталунската полиция обяви, че разглежда случая като терористична атака, предадоха световните агенции.

По-късно стана ясно, че че в каталунското градче Камбрилс е извършено второ терористично нападение, което според властите е трябвало да повтори големия атентат от центъра на Барселона. Полицията смята, че е успяла да осуети плановете на терористите за нападение с много жертви, съобщиха осведомителните агенции.

Няколко часа след първата атака информациите в испанските и световните медии за жертвите и пострадалите бяха противоречиви. Броят на загиналите варира от 1 до 13 души. По последна информация загинали са 13 души. Няма постъпила информация за пострадали български граждани, съобщиха от МВнР.

Вчера ТАСС, позовавайки се на испанските вестници “Публико” и “Паис”, съобщи, че във връзка с първия терористичен акт е задържан мъж на име Дрис Укабир, с постоянен адрес в Санта Перпетуа де Могода, заедно с още един мъж. Според информация на местния вестник La Vanguardia и държавната телевизия TVE, задържаният е един мъж, пристигнал в града от Марсилия, Франция, но от северноафрикански произход, съобщава германското издание Focus. Днес каталунският вътрешен министър Жоаким Форн обяви, че задържаните са общо трима.

Петимата терористи от Камбрилс са били убити. Пострадали са и петима граждани и един полицай. Някои от атентаторите са носели пояси с експлозиви, които са били обезвредени от сапьори. Няма информация за самоличността им.

В полунощ местно време автомобил Ауди А3 се врязал в хора в Камбрилс – курорт на 120 километра южно от Барселона. Местната полиция открила огън по автомобила, при който четирима от петимата предполагаеми терористи са били убити на място, петият е бил ранен и починал малко по-късно от раните си, съобщават медиите.

Политически и държавни лидери осъдиха терористичните атаки и предложиха на Испания своята подкрепа. Българският президент Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов изказаха съболезнования и призоваха за единение в борбата срещу тероризма.

Групировката “Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Барселона, но засега никой не е поел отговорност за атаката в Камбрилс.