ЕС извади от санкциите на САЩ част от енергопроектите с руско участие

Евросъзът „е успял да попритъпи някои ръбове и да пооправи някои цифри”, коментира пред радио Sputnik постоянният руски представител в ЕС Владимир Чижов, цитиран от РИА Новости.

В началото на август американският президент Доналд Тръмп подписа законопроект за новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР. Германският външен министър Зигмар Габриел окачестви новите санкции като незаконни и отбеляза, че с тяхна помощ Вашингтон иска да разчисти място за американските енергоресурси. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел ще защитава икономическите интереси на ЕС.

„Една от клаузите е от най-чувствителните, включително за Русия – тя е за газопроводите. В първоначалния вариант бе отбелязано, че президентът е „длъжен“ да предприеме съответните стъпки. От ЕС твърдят, че благодарение именно на тяхната възпитателна работа с американците глаголът “shall”, който в дадения контекст се чете като „длъжен“, е сменен с глагола “may”, тоест “може”, обясни Чижов.

По думите му в крайния вариант летвата за допустимото руско участие в международните енергийни проекти е вдигната от 10 до 33 процента. Това извади част от споразуменията извън пределите на закона. „Но това не се отнася, разбира се, за „Северния поток-2“ и други наши потенциално големи проекти“, добави руският представител.

Според него ЕС няма да му е толкова лесно да изработи единна позиция към санкциите заради кардинално различните позиции на Берлин и Париж, от една страна, и на Варшава и прибалтийските столици, от друга.