Властите следят статуси в социалните мрежи

Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) привикала на разпит мъж, заради негов статус във Facebook срещу премиера Бойко Борисов.

В публикацията от месец април 2017 г. се казва “Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи”, обяснява авторът й Васил Коцев. ГДБОП са разчели в статуса заплаха към премиера и призив за бунт, смята Коцев. В краяпит той е подписал документ, в който заявява, че “се разкайва за думите си”.

Историята около задържането си Васил Коцев разказа днес във Facebook.

По-късно министър-председателят коментира темата, като заяви, че няма общо с решението на ГДБОП за разпита.

Според информация на БНР ГДБОП прави проверки за публикации във Facebook, като посочва, че “няма задържани, но в рамките на разследването са издадени предупредителни протоколи на хора, публикували в профилите си коментари за един от първите мъже в държавата”.

В същото време агенция Догу хабер ажансъ (ДХА) съобщи, че заради споделяне в социалните мрежи в Турция е задържано лице с инициали Б.О., нанесло обида на президента Реджеп Тайип Ердоган и извършило „пропаганда в интерес на терористична организация”.

Общо осъдените в Турция заради обида към държавния глава на страната Реджеп Ердоган са 1018, съобщи през юни „Джумхуриет“ като се позова на статистика, предоставена от министерството на правосъдието в южната ни съседка за 2016 година. Общо 4936 дела са били открити по обвинения за обида към президента. Престъплението е наказуемо с до четири години в затвора.