И Иран се обяви против референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Началникът на генералния щаб на иранската армия генерал Мохамад Багери започна вчера тридневно посещение в Турция със среща с началника на генералния щаб на турската армия ген. Хулуси Акар.

Планираният референдум за независимост в Северен Ирак бе сред най-важните въпроси в преговорите между двете военни делегации, информира Hürriyet Daily News. Те са на мнение, че референдумът ще има отрицателно въздействие върху териториалната цялост на двете страни и предупредиха, че това е “сериозна грешка с тежки последици”.

Срещу решението на иракските кюрди да проведат референдум за независимост застанаха Турция, Ирак и САЩ.

На 25 септември Северен Ирак ще гласува на референдум своята независимост. Гражданите ще отговарят на въпроса: „Искате ли да бъде създадена една независима Кюрдска държава, която да включва сегашните граници на автономното кюрдско управление, както и да бъдат прибавени и дискусионните райони?”.

Бюлетината е разделена на две части. В лявата е официалното знаме на централното иракско правителство и квадратче, което трябва да се попълни, ако вотът е „Не”. В дясната част е знамето на автономното кюрдско самоуправление и квадратчето, в което трябва да се гласува „За” независимостта, посочва още ДХА. В одобрените от Висшия избирателен комитет бюлетини се използват три езика – арабски, кюрдски и турски – за тюркмените в страната.