В Турция започна прокурорско разследване срещу опозиционен депутат

Депутатът от Народнорепубликанска партия (НРП) Мустафа Акайдън е преследван заради това, че е нарекъл опита за преврат „Театър и игра за опитомяване”.

„Случаят от 15 юли м.г. е един театър, една игра за опитомяване. Лично аз я проследих по ТВ като една комедия. Загиналите 250 души бяха убити лично от държавата”, са част от думите на Акайдън, казани на 3 август пред журналисти в Анталия. предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА) във вторник, 15 август.

В официалното съобщение на прокуратурата се посочва, че разследването срещу Мустафа Акайдън е по три основни обвинения: членуване във въоръжена терористична организация – т. нар. „Терористична организация на гюленистите / Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС); подстрекаване на народа към омраза, ненавист и противопоставяне; както и неговото „принизяване”; извършване на пропаганда на терористична организация.

След информацията за започнало прокурорско разследване на опозиционен депутат, индексът на Истанбулската борса спадна рязко с 2,4%. Борсата и бизнес средите в Турция се опасяват от „възможна тенденция за увеличаване на насочените срещу опозицията разследвания”.

В рамките на разследването на Главната републиканска прокуратура в Анкара за членове на т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС) са издадени заповеди и за задържане на 33 бивши служители в Турския съвет за научно-технически изследвания (ТЮБИТАК). Всичките те вече са били „уволнени по бързата процедура” с президентски декрет, предава Hürriyet Daily News.