Президентът на Венецуела издаде заповед за военни маневри на 26 и 27 август

“Дадох заповед на генералния щаб на въоръжените сили да подготви национални маневри, граждански и военни, за всеобща и въоръжена отбрана на венецуелското отечество”, обяви Николас Мадуро в Каракас, предадоха световните агенции.

Той призова сънародниците си да се подготвят “да защитават мира с танкове, самолети и ракети”.”Всеки трябва да се присъедини към отбранителния план, милиони мъже и жени”, каза венецуелският президент.

Така Николас Мадуро отговори на заплахата на американския си колега Доналд Тръмп за военна намеса за решаване на кризата във Венецуела.
Мадуро призова сънародниците си да се подготвят “да защитават мира с танкове, самолети и ракети”.

“Ще победим военната заплаха на северноамериканския империализъм. Никой не може да сплаши венецуелския народ, който е решен да се изправи срещу надменните расисти от САЩ”, каза Мадуро. Според него, съветниците на Тръмп го подвеждат за действителната ситуация във Венецуела, тъй като Вашингтон следва план за кражба на петролните запаси на страната. “Искам да говоря по телефона с г-н Тръмп, да му кажа: “Лъжат те, Тръмп.” – заяви Мадуро.

Мадуро поиска Учредителното събрание да разследва опозицията, която според него е подкрепила заплахата на Тръмп с военна интервенция.