През 2020 или 2021 г. Турция може да бъде изправена пред суша

Почти на всеки седем години страната се сблъсква с този проблем, заяви турският министър на водните дела Вейсел Ероглу, съобщи Hurriyet Daily News.

“Трябва да направим изчисленията си въз основа на периодите, страдащи от най-много суши. Сушата се появява на всеки седем години: 1994, 2000, 2007 и 2014 г. Може да дойдат по-тежки суши. За да не останат големите градове без вода, трябва да има подсигуряване на резерва. Сушата може да се случи през 2020 или 2021 г.”, каза Ероглу в понеделник, 7 август, по време на визитата си на строителството на язовир “Мелен”, разположен в квартал Коджаали в северозападната провинция Сакария.

Според турския министър по водните дела язовирът е с достатъчно голям капацитет, за да задоволи нуждите от вода на най-големия град в Турция, Истанбул.

“Язовирът ще осигури 1,77 милиарда кубически метра годишно. Ще гарантираме водоснабдяването в Истанбул до 2071 г. Годишното използване на водата в Истанбул е близо 1 милиард. Това означава, че язовирът в Мелен има капацитета да покрие почти цялото търсене на вода в Истанбул.”, каза Ероглу.

Строежът по язовир “Мелен” започна през 2014 г. и се очаква да приключи до края на 2017 г.

Говорейки за предишни дебати около проекта на язовир “Мелен”, министърът посочи, че някои индустриалци и депутати имат резерви към реализацията му.

“Казах им, че “Мелен” е застраховка на водата в Истанбул… Ще гарантираме водата в Истанбул до 2071 г. Те ме питат: “Какво ще се случи след 2071 г.?” След това ще оставя писмо до следващия министър.”, добави Ероглу.