Завърши Балканската обиколка на вицепремиера Екатерина Захариева

Екатерина Захариева с министъра на външните работи на Албания Дитмир Бушати

Българският заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи посети Сърбия, Албания, Република Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина.

Захариева посочи, че членството на страните от Западните Балкани се подкрепя както от България, така и от другите страни, които ще председателстват Съвета на Европа – Австрия, Естония и Румъния. “ЕС няма да бъде по-силен докато всички наши приятели не са част от него”, каза тя.

При срещите си с лидерите на балканските страни българският министър на външните работи подчерта, че скоростта на присъединителния процес за всяка една от тях зависи от бързината на реформите, които ще бъдат извършени от съответните правителства и политически елити.

В Сърбия Захариева обеща България да направи всичко, което е необходимо, за да може в доклада на Европейската комисия за напредъка на Сърбия и на Западните Балкани, който трябва да бъде приет през април 2018 г., да има точна дата за членството на западната ни съседка.

Пред президента на Албания Илир Мета Захариева постави въпроса за признаването на българското малцинство в Албания.

Въпреки резолюцията на Европейския парламент, призоваваща това да стане, в проектозакона на правителството, който предстои да бъде внесен в парламента, българското малцинство не е споменато. Илир Мета обеща да проследи законопроекта в парламента и да съдейства за гъвкаво решение.

В Скопие Екатерина Захариева бе част от делегацията за подписването на Договора за добросъседство между България и Македония и съвместното отбелязване на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Българският външен министър отбеляза, че страната ни е готова да съдейства с експертиза за реформите, които предстоят. “Надявам се догодина най-после да имате позитивен старт на преговорния процес с ЕС. Искам да приветствам плана ви за реформи”, добави Захариева.

В Сараево Екатерина Захариева се срещна с командващите щабовете на НАТО и на военната операция “Althea” на ЕС, както и с българския контингент в EUFOR. Пред тях тя заяви, че България ще продължи да подкрепя мисията EUFOR „Аlthea“, която е изключително важна за опазването на мира в региона.

Българският вицепремиер предложи техническа помощ на Босна и Херцеговина както в повишаването на административния капацитет и в областта на околната среда, така и в борбата с престъпността.