Иранският президент Хасан Рохани встъпи в новия си мандат

Настоящият държавен глава, който спечели изборите през май и получи нов президентски мандат, положи клетва пред Меджлиса в Техеран, съобщи ТАСС.

По време на церемонията по встъпване в длъжност, Рохани прочете и подписа клетвена декларация, с която обеща да положи всички усилия, за да защити правата и свободите на иранците, да служи на народа, да спазва принципите на Ислямската република и да запази политическата и икономическа независимост на Иран.

На церемонията присъстваха парламентаристи, членове на Иранския съвет за надзор и помирение, представители на висшето военно командване, ръководители на чуждестранни дипломатически мисии, както и общественици. На инагурацията присъстваха и представители на сто други държави, сред които Великобритания, Германия, Франция и Русия.

В четвъртък, 3 август, Духовният лидер на Ислямската република аятолах Али Хомейни официално одобри Рохани за президент на страната, с което фактически започна да тече четиригодишният срок на втория му президентски мандат.

Според законодателството на страната новият президент трябва в рамките на две седмици след встъпването си в длъжност да внесе за гласуване в парламента нов състав на правителството.