Сръбското издание на списание “Newsweek” спира да излиза

Банковите сметки на всекидневника “Курир” и новинарското списание “Newsweek” Сърбия, и двете собственост на “Adria Media Group” (AMG), бяха замразени в началото на юли.

“Списание “Нюзуик” вече няма да се чете в Сърбия. Това е директно следствие от преследването на “Adria Media Group” (AMG), проведено от сегашния президент на Република Сърбия Александър Вучич.”, се казва в статия, публикувана във вторник, 1 август, на сайта на сръбското издание на “Newsweek”.

В публикацията се посочва, че AMG притежава лиценз за издаване на сръбския вариант на “Newsweek” до края на 2024 г. Според изданието натискът от страна на сръбската власт се изразява в отлив на рекламодатели от публичния сектор, свързани с управляващата Сръбска прогресивна партия, с отказ за разпространение по реповете, а също и с двумесечен запор на всички сметки на компанията-издател “без да се посочва размера на сумата на несъществуващия дълг”.

“Всеки ден ние бяхме атакувани не само от хора, които не обичат редакционната политика на нашата (издателска) къща, но и от висши държавни чиновници, като министър на вътрешните работи Небойша Стефанович, както и от висши служители на управляващата Сръбска прогресивна партия.”, допълва изданието.

“За компанията това е твърде голям натиск и първата жертва на този натиск върху нас е, за съжаление, Newsweek Сърбия.”, казва Деян Волф, управляващ директор на “Adria Media Group”, цитиран от електронното издание.

“След този ход от страна на властите, гражданите могат да бъдат напълно сигурни, че личната им свобода е по-застрашена от всякога. Въпросът е само колко стъпки има между унищожаването на Newsweek и задържането на всеки, който не мисли като управляващата партия и нейния президент.”, допълва Желимир Божинович, ръководител на корпоративните комуникации в “Adria Media Group”.