Македонското правителство отрече да е обсъждало промяна на името на страната

Прессекретарят на кабинета Миле Бошковски заяви, че по време „на срещата на високо равнище на Адриатическата харта в Подгорица и за един момент не е разговаряно за промяна на името на Македония“, предаде белградското радио “В-92”.

По-рано сръбското издание на руския “Спутник” съобщи, че зад кулисите на лидерската среща на страните от Адриатическата харта в Подгорица македонският премиер Зоран Заев е успял да договори с американския вицепрезидент Майк Пенс ново име за страната, под което тя да може да получи покана за членство в НАТО”. Сръбските медии коментират, че сред предложените от Заев имена са били “Горна Македония”, “Северна Македония” и “Република Македония (Скопие)”.

Министър-председателят на Македония Зоран Заев се срещна с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в сряда. Пред него Пенс подчерта, че Скопие може да разчита на подкрепата на Вашингтон относно политиката на новия кабинет и членството на Македония в НАТО.

Междувременно македонският телевизионен канал „Алфа ТВ“ коментира, че Гърция смята името „Македония“ за проблемно, докато България счита „Северна Македония“ за такова, тъй като това включва и Пиринска Македония, която е българска територия. Медията цитира българския външен министър Екатерина Захариева, която е посочила, че „България като свое искане, настоява решаването на въпроса за името да не бъде свързано със северни географски понятия, тъй като в България има Пиринска Македония“.