Русия: Със санкциите САЩ вредят на себе си

“Администрацията на Тръмп демонстрира пълно безсилие, като предаде изпълнителната си власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин”.

Това написа във “Фейсбук” министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев, предаде ТАСС.

Медведев заяви, че подписаният от американския президент закон, с който се налагат нови санкции на Русия, слага край на надеждите за подобряване на отношенията между двете страни.

Според него на Русия е обявена търговска война, но това няма да попречи на икономическото й и социално развитие. Той смята дори, че санкциите са в полза на Русия. “Ще се справим, разчитайки предимно на себе си”, – каза министър-председателят.

Тръмп обнародва вчера нови икономически санкции, приети от Конгреса, които засягат най-вече руския икономически сектор.

Според Дмитрий Медведев “това променя баланса на силите в политическите кръгове в САЩ.”
“Антируската истерия се превърна в ключова не само външната политика, но също така и за вътрешната американската политика” – каза той.

Руското външно министерство обяви, че санкциите са изложили на риск световната стабилност и ги нарече „опасна” и „късогледа” политика.

В същото време директорът на „Роснефт“ Игор Сечин коментира, че новите санкции на САЩ, наложени срещу Русия, ще започнат да дават обратен ефект – ще имат негативни последствия за САЩ и ще имат лош ефект върху големите американски енергийни компании, предаде Reuters.

„Правомощията на президента на САЩ са ограничен и понякога изглежда, че тези санкции се налагат срещу него, а не срещу нас“, добави Сечин.

В тази ситуация той вижда добри последици за „Роснефт“ и заяви: „Ще ги научите в следващите четири седмици“.