Договорът с Македония: Реакции в балканските медии

В Македония Договорът за добросъседство с България предизвиква различни реакции: едни го наричат “голяма стъпка в правилната посока”, други се опасяват, че може да отвори стари исторически рани, обобщава македонската редакция на Deutsche Welle.

“Това е голяма стъпка, с която се отгръща нова страница в отношенията с нашата източна съседка”, смята дипломатът Люпчо Арсовски. Според него договорът не е идеален, има нужда от някои подобрения, но е отлична основа за надграждане.

“Твърденията, че договорът не признава македонския език са неуместни, защото тук е използвана политическа формулировка”, коментира друг дипломат – Георги Филипов. Той припомня, че македонският език е одобрен от Международната организация по стандартизация и веднъж одобрен стандартът не може да се променя.

Според македонския историк Вихайло Миноски българските учени се страхуват от македонизма, а България се страхува от членството на Македония в Европейския съюз, с което биха могли да бъдат застрашени интересите й. Според него, в Договора за добросъседство има несъответствия, като например в частта, в която е посочена “общата история”. Миноски смята, че с това се загатва за общата история е до 1944 година.

“На Балканите винаги политиката е тази, която диктува историята, въпреки че не е така в много други страни. С промяната на политическите отношения след Югославия, се промени климатът между Македония и България, въпреки че са необходими близки отношения между двата народа. Политиката налага как ще се отнася науката “, добави той, цитиран от македонската “НОВА Телевизия”.

“Българският премиер бе посрещнат с висши военни почести от неговия колега Зоран Заев, както и от министрите в кабинета му.”, отбелязва македонската “НОВА Телевизия”. На червен килим, с всички държавни и военни почести българския премиер Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация бяха посрещнати пред правителството на Република Македония, предаде и “МКД”.

Нечувано е медийното отразяване на посещението на българския министър-председател Бойко Борисов в Македония, коментира “Макфакс”. Според медията, в Скопие са присъствали 100 журналистически екипа от България. “Никога досега, за нито един чуждестранен представител в държавата, не е имало такова медийно отразяване”, сочи “Макфакс”.

МРТ (Македонска радио телевизия) бе единствената телевизия, която не излъчи пряко предаване от посещението на българската делегация в Македония и подписването на договора, нито от съвместната пресконференция на премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов, а в излъчените по-късно записи, имаше не само правописни, но и фактически грешки, отбелязва в своя информация македонската медия Плусинфо.

Цяло Скопие е блокирано заради двудневното посещение на българския министър-председател Бойко Борисов и държавната делегация на България, допълва „А1ON“. Междувременно над македонската столица постоянно летят хеликоптери, допълва медията.

Партия ВМРО-ДПМНЕ не успя да излезе от бърлогата си и вместо да участва в общото честване на Илинден, за което призоваха почти всички политически сили в Македония, членовете на партията решиха да се държат като „черни овци” на най-големия празник, коментира информационният сайт Плусинфо.

“Фокусът върху споразумението с България не пренебрегва ли албанския въпрос?”, пита косовската информационна агенция Gazeta Express. В статията се посочва мнението на политическия анализатор Нязи Мохамед, според когото с цялата процедура по подписването на договора македонското правителство акцентира върху “несъществуващи проблеми” в отношенията между Македония и България. С това според него се отклонява вниманието на обществото от много по-важни въпроси, засягащи пряко албанците, живеещи в Македония.

Според косовския политически анализатор подписаният договор не може да има легитимност за албанската етническа общност, дори и да бъде ратифициран от парламента. Нязид Мохамед подчертава, че двустранните отношения между България и Македония трябва да бъдат оставени на македонските партии в парламента, а албанските представители трябва да се фокусират върху въпроси, засягащи албанската общност в страната.

Събитието бе сред водещите теми и в сръбските медии.
На протест в Скопие македонците казаха, че не искат добросъседски отношения с България, отбелязва белградският “Blic”. Медията информира, че група граждани, организирани от дружество “Блаже Коневски”, са започнали протеста си пред Министерството на външните работи и са стигнали до сградата на правителството. Според “Blic” по този начин македонските интелектуалци са изразили несъгласието си с пробългарската политика на премиера Заев.

Държавната RTS (Радио-телевизия Сърбия) акцентира на това, че премиерите на двете страни заедно са положили венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата “Св. Спас” в Скопие.
“Večernje novosti” отбелязва, че за новия македонски премиер ключовата дума е “заедно”, защото “само заедно можем да изградим Македония”.

Белградският “Правда” пише: “Заев предаде Македония на българите”. Изданието съобщава за “невижданите държавни почести, които са били оказани на българския премиер и драконовските мерки за сигурност” и акцентира на позицията на партията на бившия премиер Никола Груевски, ВМРО-ДПМНЕ, която заяви, че няма да подкрепи ратификацията на договора, с който “се предават на България македонските национални интереси, македонския език, македонската култура и македонското малцинство в България”.
“Заев и Борисов подписаха: Това е препоръка за ЕС и НАТО”, предаде Радио “В-92”.

***

ЕС и САЩ приветстваха подписания на 1 август договор между България и Македония.
“Това споразумение демонстрира решимостта на двете страни да преодолеят двустранните проблеми и е вдъхновение за целия регион.”, казаха комисарят по външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.
Договорът между България и Македония е пример за мирно решаване на разногласията между съседите, заяви и Държавният департамент на САЩ, цитиран от агенция МИА.
Приветствам Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, заяви и заместник генералният секретар на НАТО Роуз Готемьолер, цитиран от БТА.
Очакваме Македония да стане 30-та държава членка на НАТО, каза Зоран Заев. На срещата на високо равнище на страните от Адриатическата харта в Подгорица, министър-председателят на Македония обяви, че държавата в бъдеще активно ще се включи в мисиите на НАТО, предаде македонската медия “Фокус”.