Японският премиер направи промени в кабинета

Японският премиер Шиндзо Абе одобри нов състав на правителството, в което смени 14 от 19-те министри, включително на външните работи и на отбраната, предаде ТАСС.

Преди пренареждането на министерските постове, кабинетът подаде оставка в пълния си състав. Такава е процедура, необходима, за да се направят промени.

В кабинета остават най-приближените на Абе – вицепремиерът и финансов министър Таро Асо, генералният секретар на правителството Йошихиде Суга и министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо.

Поста външен министър след Фумио Кисида поема Таро Коно, оглавявал преди японската агенция по въпросите на административната реформа и комисията за обществена сигурност.

Коно подкрепя курса на Абе за преразглеждане на “антивоенния” член 9 от конституцията. Но макар да гледа положително на стратегическия алианс с Вашингтон, се смята, че той би желал преразглеждане на статута на американските войски в Япония.

Длъжността министър на отбраната получава Ицунори Онодера, вече заемал поста през 2012-2014 г. Онодера настоява за повишаване на японския отбранителен потенциал. Под негово ръководство група депутати разработиха предложения Токио да купи противоракетни системи “Иджис ашор” и силите за самоотбрана да приемат на въоръжение крилати ракети.

Бившата министърка на отбраната Томоми Инада подаде на 28 юли оставка след обвинения в укриване на всекидневните доклади за японските войски, разположени в Южен Судан в мироопазващата мисия на ООН, припомня ТАСС.