Започват 12-тите Празници в долината на тракийските царе

От 3 август до 6 септември Казанлък ще бъде домакин на богата програма от събития, включително на Третия джазфестивал и Първия винен фестивал с изложение „Виното на траките“.

Официалното откриване на Празници в долината на тракийските царе е в петък, 25 август, с атрактивни възстановки на тракийски танци, концерт на Теодосий Спасов и атрактивно лазерно шоу в амфитеатъра. По време на събитието ще бъде връчена и годишната награда за принос в тракологията на името на проф. Александър Фол.

Ново тази година е преместването на локацията. За пръв път събитията са концентрирани не на площада в града, а в района на емблематичната за Казанлък Тракийска гробница в парк Тюлбето.

За децата са предвидени уъркшоп, забавни открити уроци за траките под формата на анимации, рисунки и бодиарт.

Организирани са и два похода до Мегалита край Бузовград. Традиционният в събота сутрин „Поход на мълчанието“, ще бъде съпроводен с историческа беседа за траките и за новите открития на средновековната казанлъшка история, като туристите ще бъдат съпроводени до най-новите и все още непопулярни открития в района – розовата черква, крепостта на Бузово кале и тракийската гробница край Бузовград.

Вечерният поход „Залезът на траките“ ще бъде за по-задълбочените изследователи и последователи на тракийските мистерии. Поклонниците ще имат възможност да наблюдават и участват в пресъздаване на сакрални тайнства, край Вратата на Богинята-майка. Тъй като 26 август е неподходящ за астрономическото събитие ден, то слънчевият лъч през Портата ще бъде пречупен с оптика, за да може да достигне долу до поляната, както по време на равноденствие. Това е именно тайнството на древната астрономическа тракийска обсерватория – бузовграския мегалитен комплекс.

Догодина празниците ще съвпаднат с равноденствието и ще бъдат изместени на 21, 22 и 23 септември, съобщиха от казанлъшката администрация.