Държавните глави на България и Македония приветстваха подписването на договора за добросъседство

Държавният глава Румен Радев даде висока оценка на подписания вчера Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония.

Радев призова за скорошна ратификация от парламентите на двете страни, изпълнение на условията, заложени в документа и осъществяване на договорените проекти, съобщиха от прессекретариата на президента.

Договорът за добросъседство между Македония и България отваря врати за изграждане на взаимно доверие и сътрудничество, заяви македонският президент Георге Иванов в обръщението си към нацията по повод националния празник Илинден, предаде агенция МИА.

ГРОМ и ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че няма да подкрепят ратификацията. В същото време председателят на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, в разговор с министър-председателя на България Бойко Борисов, подчерта, че неговата формация е за задълбочаване на приятелството между Македония и България, икономическото развитие и по-доброто сътрудничество между македонския и българския народ.

Гражданската опция за Македония (ГРОМ) осъди подписването на Договора за “уж добросъседство”. Според тях, в документа никъде не се споменава македонският народ, “но затова пък с него се отказваме от грижата и подкрепата на македонското национално малцинство в България”, посочват от ГРОМ. “Според този договор македонският език е конституционна категория. Да припомним, че ние македонците и когато не сме имали конституция сме имали език”, пише още в официално заявление на партията.

Очаква се българският парламент да ратифицира договора без проблем, тъй като всички 206 депутати, намиращи се в парламента на 27 юли, гласуваха за декларацията, с което дадоха подкрепа на правителството за подписване му.