България и Македония подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество

Подписи под документа сложиха премиерите на двете страни – Бойко Борисов и Зоран Заев – на официална церемония в Скопие, във вторник, 1 август.

Днес в Македония двете делегации съвместно отбелязват Илинденско-Преображенското въстание.

Договорът е безсрочен и може да бъде променян само с писменото съгласие на държавите. Предвидено е в срок от три месеца да се установи съвместна междуправителствена комисия, която ще съпредседателстват външните министри на двете страни. Общата междуправителствена комисия ще провежда редовни срещи веднъж годишно, с цел преглед на ефективното прилагане на настоящото споразумение.

Подписването на договор според Бойко Борисов “показва на ЕС, че в размирните Балкани, където само преди 20 години се лееше кръв, мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало”, а според Заев – “че там, където има политическо желание, въпросите ще се решат”.

“България и Македония направиха историческата стъпка напред заедно”, каза Зоран Заев.

В договора двете страни подчертават, че нямат териториални претенции една към друга и имат обща история. До три месеца ще бъде създадена обща мултидисциплинарна експертна комисия за исторически и образователни въпроси, на паритетен принцип, за да се допринесе за обективно и научно тълкуване на историческите събития. Ще се организират съвместни чествания на общи исторически събития и личности.

“Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще”, каза Зоран Заев.

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев поднесоха венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас” в Скопие.

В договора България и Македония заявяват, че няма да предприемат действия, които да увреждат интересите на другата страна, включително и по отношение на етнически малцинства. С отделни меморандуми Скопие и София се ангажират и с общи проекти в областта на транспорта и енергетиката. По време на двустранната си работна среща министрите на отбраната на двете страни Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска договориха и засилено сътрудничество в областта на отбраната, по отношение на обучението на членовете на въоръжените сили на Македония в България.

Днес лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски заяви пред българския премиер Бойко Борисов, че Централния комитет на партията няма да подкрепи подписания от двете правителства договор.

Договорът между двете страни е първият рамков документ, след като България безусловно призна Македония под конституционното й име.