САЩ наложиха финансови санкции на венецуелския президент. Мадуро им се присмя

Ден след спорните избори за учредително събрание, американското финансово министерство включи Николас Мадуро в списък с лица, подложени на санкции за подкопаване на демокрацията във Венецуела.

Санкциите включват замразяване на всякакви авоари на Мадуро под американска юрисдикция и забрана американски физически и юридически лица да влизат в делови отношения с него, предадоха световните агенции.

“Изборите потвърждават, че Мадуро е диктатор, който не зачита волята на венецуелския народ”, каза американският финансов министър Стивън Мнучин.

В отговор венецуелският президент заяви, че няма да се откаже от плановете си за пренаписване на конституцията и за преследване на враговете – от независимите венецуелски новинарски канали до въоръжените мъже, които според него са били пратени от съседна Колумбия, за да разстроят гласуването като част от международен заговор, ръководен от “императора Доналд Тръмп”. По думите му американският президент прави най-голямата грешка в живота си, като се занимава с Венецуела.

“Заплахите и санкциите на империята не ме плашат дори за миг”, каза Мадуро по националната телевизия. “Не приемам заповеди от империята, нито сега, нито когато и да било… Налагай още санкции, Доналд Тръмп”, каза още той.

“Аз съм против северноамериканския империализъм, против колониализма, расизма. Аз съм против Ку Клукс Клан, който управлява Белия дом”, продължи Мадуро.

“В САЩ и възможно да станеш президент с 3 милиона гласа по-малко от своя съперник. Каква страхотна демокрация!”, каза Мадуро в отговор на критиките, че с изборите във Венецуела е нарушена демокрацията.