755 американски дипломати напускат Русия

Решението на Кремъл е в отговор на новите американски санкции, които бяха гласувани в двете камари на Конгреса на САЩ, предаде ТАСС.

Това “чувствително”, по думите на президента Владимир Путин, количество, дипломати и технически персонал трябва да прекрати своята дейност в Руската федерация, тъй като има стотици излишни сътрудници, които работят там.

Русия е способна да наложи допълнителни санкции на САЩ, но няма да го направи, защото това ще навреди на международните отношения, каза още руският държавен глава

Русия е поискала Вашингтон да намали дипломатическия си персонал до 455 души – точно толкова, колко са дипломатите на Москва в Съединените щати. Кои точно служители от дипломатическите мисии в Русия да бъдат съкратени ще реши Вашингтон, каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков заяви, че Кремъл е взел решение преди официалното подписване на закона от президента Доналд Тръмп, тъй като този акт при всяко положение ще стане закон, щом е приет от Конгреса. Той обърна внимание и на изявлението на Белия дом, че ако Тръмп върне проекта, то ще е само, за да го направят още по-строг. “Всичко бе достатъчно очевидно”, обясни Песков.

Руската страна реши да конфискува и ваканционни имоти и склад, използвани от американското посолство.

„Виждаме разрастване на антируската истерия. А именно използването на русофобски инструменти във вътрешните политически борби. Санкциите са незаконни от гледна точка на международното право”, коментира Путин.

Държавният департамент на САЩ нарече непредизвикано решението на Русия да изгони американски дипломати, предаде ДПА, като се позова на американски медии.

Решението на Москва да съкрати броя на американските дипломати в Русия няма да отслаби ангажимента на Вашингтон към сигурността на съюзниците му, увери днес в Талин вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. “Надяваме се, че ще дойдат по-добри дни, че ще имаме по-добри отношения с Русия”, каза Пенс след среща с президентите на трите балтийски страни – Естония, Латвия и Литва.