Мадуро обяви победа на изборите

Конституционната асамблея на Венецуела, за която се проведоха избори в неделя, „ще въведе ред“ в страната и „ще сложи край на безнаказаността“, заяви в понеделник президентът Николас Мадуро, предадоха световните агенции.

В ефира на телевизионния канал Venezolana de Televisión Мадуро подчерта, че асамблеята ще може да лиши депутатите от имунитета им. „Дойде краят на саботажа от страна на Националната асамблея (парламента)“, уточни държавният глава.

Освен това той смята, че Конституционната асамблея трябва „незабавно да реорганизира Генералната прокуратура“ и „да поеме контрола над нея, за да се възцари правосъдие“.

За учредително събрание са гласували 41,53 на сто от избирателите във Венецуела, съобщи председателката на националната избирателна комисия Тибисай Лусена.

Същевременно опозицията твърди, че активността не е надхвърлила дори тези 15 на сто, които са необходими за свикване на учредително събрание. Според нея до урните са отишри не повече от 2.4 млн. души, което представлява едва 12 процента от всички избиратели.

Опозицията смята изборите за нарушение на конституцията, тъй като според нея решението за такива избори трябва да се вземе на референдум.

САЩ, Аржентина, Перу, Колумбия и Панама заявиха, че няма да признаят изборните резултати.

Венецуела прави „крачка към диктатура“ с крайно противоречите избори за пренаписване на конституцията, инициирани от президента Никоас Мадуро – заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли.

Държавният департамент на САЩ предупреди, че Вашингтон ще въведе едностранни санкции, включително и срещу представители на Конституционната асамблея.

ЕС изрази безпокойство за съдбата на демокрацията във Венецуела и осъди действията на силите за сигурност срещу демонстрантите.

Единадесет венецуелци са били убити по време на антиправителствени протести в неделя във Венецуела в изборния ден, съобщи в „Twitter” изпълнителният директор на неправителствената организация „Венецуелски наказателен форум” Алфредо Ромеро. Опозицията говори за 16 загинали при сблъсъците, като сред жертвите са и две непълнолетни лица. Сред загиналите е и кандидат за учредителното събрание, убит в нощта срещу неделя в дома си

Броят на загиналите в хода на протестите през последните месеци надхвърли 110 души. Властите арестуваха 4900 протестиращи, от които почти 1400 остават зад решетките.

Протестите продължават.