Културата като „софтуер на ума“

Един музикален видеоклип предизвика бурни реакции у нас през отиващия си юли. Клип със средни пръсти, полуголо 14-годишно момиче, гарниран с меко казано глупав текст – Suzanitta ft. Kaskata – Lucifer & Buddha 2017.

“Хитът” на Сузанита, с каквото име иска да стане известна Сузи, бързо спечели гледания… и критики. Смелият опит на 14-годишното момиче да завладее публиката, “обладана от Луцифер[1] и Буда[2]”, не остана незабелязан – близо два милиона гледания в YouTube, споделяния във Фейсбук, интервюта по национални телевизии…

Бащата на Сузи, известният попфолк изпълнител Орхан Мурад, защити дъщеря си с тезата, че когато на изкуството (Изкуство?) не му се обръща внимание, то отвръща с провокация, за да бъде забелязано.

Орхан Мурад: “Така се прави – за да стане известен човек в България, даже и по света, тръгваш с провокация. Като наложиш името си, ако решиш, може да започнеш да възпитаваш. Провокацията е единственият начин да станеш известен, след което вече да правиш хубави неща.”

***

Докато Сузи изживяваше своя звезден миг, давайки интервюта от сутрин до вечер, успехите на други момичета, на около нейната възраст, останаха в няколкото секунди репортажи в края на спортните емисии. Те спечелиха медали от световни и европейски първенства по лека атлетика и подобриха национални рекорди. Но клипове с победите им не се разпространиха в социалните мрежи.

И проблемът не е просто в това, че момиче в 7-ми клас показва среден пръст и провокира полугола. Това може да се види във всяко училище. Същата “еуфория” преживяхме и с “яката дупара” на ученичката Гери-Никол. Проблем е, че това стана “по-важното” събитие от титлите, които постигат техни връстници в различни области.

Така незабелязани и от никого непосрещнати на летище София останаха и малките български математици, които се върнаха с медали от олимпиадата в Сингапур. “Петнадесет деца, 17 медала и две купи… но нали не са набили някой в берлинското метро…” – иронично коментираха потребители в Twitter.

За всички тях постигнатото е резултат от много труд и мечта за нови успехи за България.

За Сузи „всичко е филм, всичко е роля.”

“В живота тя е съвсем друг човек”, разказва баща й пред bTV и NOVA.

„В клипа съм артист, играя роля”, казва и Сузи. „В училището, в което съм учила досега, ми се кефят, поздравиха ме лично и доста се радват.”

На фона на повече от 1 милион гледания 200-300 хейтърски коментара какво означават? – пита Орхан Мурад и обяснява, че в клипа на дъщеря му има „това, което се прави в почти всички клипове и песни както на западните изпълнители, така и на българските”.

Сузи не чете коментарите за себе си в интернет. „Имам много по-важни работи от това да чета коментари и да се влияя от нечие мнение”, казва тя. Но сред важните неща съвсем не е четенето на книги, признава сама седмокласничката.

Текстът за песента обаче е неин. “Бях сама вкъщи, беше ми скучно… И оттам вече викам – айде ся, листчето и химикалчето и почвам текста” – разказа ученичката. И наредила Сузи разни “рими” без всякаква връзка, Луцифер до Буда, хайку и други непонятни за нея думи. В частта, която пее рапърът Каската, текстът е негов.

Сузанита: “Доволна съм от себе си”

Сузи е щастлива. Видяла е себе си в друг образ. Харесала се е. Харесали са я и много други хора. Макар не 14-годишното момиче, което е, а образа на фатална жена, далеч над ученическата възраст, която вероятно иска да бъде.

***

И докато Сузи покорява шоубизнеса, а всички тцъкат с език, Лили, Алекс, Никол, Силвия и други млади таланти достигат завидни спортни постижения, с които наистина си заслужава да се гордеем.

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов: “В българската атлетика идва много силно поколение”

Лиляна Георгиева си направи най-хубавия подарък за 17-ия си рожден ден – сребърен медал на 1500 метра с национален рекорд 4:16.73 мин от Европейското първенство за младежи и девойки под 20 години в италианския град Гросето.

Лили: “В този медал е целият ми труд досега”

Шампионатите за старша възраст се провеждат от 1970 г. и вече в статистиката има 15 златни, 21 сребърни и 24 бронзови отличия за страната ни.

Успехът на Детето-чудо дойде само седмица, след като се нареди шеста на световното първенство за юноши и девойки под 18 г. в Найроби.

Александра Начева подобри националния рекорд за девойки под 18 години в тройния скок и остана на 4 см от бронзовото отличие. Александра се нареди четвърта при девойките под 20 г. на шампионата на Европа в Гросето (Ит) като се приземи на 13.64 м, а само преди седмица все още 15-годишната атлетка стана втора в света за по-малката възрастова група в Найроби (Кен).

Александра: “Бях готова и за злато”

В началото на юли Александра Начева подобри рекорда на Тереза Маринова, с който една от най-именитите ни спортистки оглавяваше ранглистата на страната ни за всички времена в дисциплината за девойки под 18 г. – 13.23 м, от 1994 г. На турнир „Пловдив” в началто на месеца Александра се приземи на 13.45 м за второто място в тройния скок – с цели 22 см повече от постижението на Тереза Маринова. С този резултат лекоатлетката, която през август ще навърши 16, излезе на първа позиция в сезонната ранглиста в света за възрастта си.

Никол Андонова счупи националния рекорд на 100 метра с препятствия с резултат 13,79 секунди на Световното първенство в Кения. Тя успя да подобри старото върхово постижение, което беше недостижимо за българските лекоатлетки вече 18 години, и личния си рекорд в дисциплината – като успя за първи път да слезе под 14 сек. макар и да не успя да намери място във финала.

Никол: “Победа означава да надминеш собствените си очаквания”

През май Никол завоюва две титли от националния шампионат за юноши и девойки до 18 години в София – на 100 м с 12.34 (1.6), и на 100 м с препятствия – с 14.15 (1.0). Атлетката на СК Европул-Бургас бе единствената с две златни отличия от първия ден на националния шампионат за младша възраст в началото на годината.

Национален рекорд подобри и Силвия Георгиева. Тя не успя да се нареди сред финалистките на 3000 м стипъчлрйз на европейското в Италия и остана 11-а в първата серия на дисциплината си, но пък с резултат 10:42.08 мин подобри националния рекорд за девойки, който беше 10:48.49 мин – на Ралица Атанасова от 2002 г.

Елена Георгиева даде отлично начало за тима на световното първенство за юноши и девойки под 18 г. в Найроби (Кен) като премина сериите на 400 м в първата сесия на шампионата с личен рекорд. Тя се нареди пета в серията си с време от 55.93 сек. Георгиева драстично подобри най-доброто си постижение в световната конкуренция, след като до сега имаше 56.75 сек.

Едва на 15 години Ванеса Александрова вече извоюва своето място сред най-универсалните атлетки при подрастващите. В началото на 2017-а на петобоя в зала е първа с национален рекорд (331 т.). Пролетно-летният сезон 2017 премина също успешно: шампионка на седмобоя с 4080 т. и с нов национален рекорд на шестобоя за момичета под 16 години (351 т.).

Ванеса: “Този златен медал и рекордът са повод да се гордея съвсем основателно”

Ванеса иска да опита и други дисциплини. Със същото усърдие учи и три езика: руски, немски и английски.

12 медала, от които 4 златни, 4 сребърни и 4 бронзови, завоюваха българските атлети от балканския шампионат за юноши и девойки до 20 г., който се проведе по-рано в Питещи (Румъния).

Всички те, заедно с много други момичета и момчета, са не просто таланти с бъдеще, а млади хора с достойнство.

***

В своите прочути “Писма до сина относно изкуството да станеш светска личност и джентълмен”, лорд Честърфийлд заявява, че добродетелите са два вида – висши и обикновени.

Висшите добродетели са: чест, достойнство, честност, почтеност, талант, образование, доброта, благородство и т.н.

Обикновени добродетели са: изпълнителност, привлекателност, точност, учтивост и др.

Висшите добродетели могат да бъдат забелязани и оценени само от хора, които ги притежават, обикновените – от всички, дори и от онези, които ги нямат. Все пак и на най-големите лъжци и лицемери им допада, когато някой друг е честен с тях. (Ако не беше така т. нр. телефонни измамници нямаше да се обаждат предимно на хора, представители на поколение с една по-патриархална ценностна система, която по-трудно възприема лъжата, като защитна реакция.)

В споменатите писма, лорд Честърфийлд препоръчва на сина си да показва пред хората само обикновените си добродетели, като най-сигурен начин да им се хареса. Висшите добродетели са за специални случаи – само когато трябва да се спечели благоразположението на друга личност, която ги притежава.

По подобен начин стоят нещата и с направения по-горе паралел между младите ни надежди в спорта и последните “таланти” в социалните мрежи. Докато младите спортисти проявяват висши добродетели и демонстрират върховете, до които може да се достигне чрез тях, другите залагат на качества, взети от кутията с обикновени добродетели.

При Сузи, Гери-Никол, Каската и други техни колеги, от инструментариума на обикновените (задължителни) добродетели се набляга предимно на атракцията. На латински думата attractio означава привличане, притегляне. А когато една личност е привлекателна за нас, ние я харесваме. Иначе казано лайкваме я.

Това кратко обяснение (по принцип феноменът атракция е много по-сложен и обвързан с други явления) ни показва нагледно защо изпълнителите в последно време се стремят предимно да бъдат атрактивни.

Като средство, чрез което да достигнат до така желаната атрактивна добродетел, те залагат на визията. На латински думата visio означава видение, представа. С други думи новите “феномени” на родната музика представят пред аудиторията някакъв образ, който според тях, или пък техните PR-и (че и родители?) ще бъде харесан и ще предизвика привличане (и лайкове, и лайкове!!!).

В изграждането на тази визия инструментите са сходни и почти еднакви – силикон, прически, тъмни очила, ланци. Към това задължително поне една лека кола, джип, джет… танк (но ако е от новите модели, а ние след 25 години реформа в армията такива нямаме). Всичко това отвежда до представата за висока властова дистанция.

Понятието властова дистанция е въведено от холандският професор Хеерт Хофстеде. С нея се измерва способностите за самоконтрол на обществото в даден регион. Според изследванията на Хофстеде, публикувани на неговия сайт, България е страна с относително висока властова дистанция. Това означава, че в нашето общество самоконтролът е нисък. За сметка на това – хаосът е на ниво.

За общество с висока властова дистанция е от огромно значение показният имидж и социален статус, които определят значението на дадена личност. В този смисъл горепосочените атрибути за постигане на привлекателност са правилно подбрани. Прав е и Орхан Мурад, когато казва, че това е начинът в България някой да стане известен.

Атракцията обаче е мигновено влияние. Тя е сособ за привличане. Съвсем друго обаче е да задържиш вниманито върху себе си и да продължиш напред. Съгласно Теорията за социалния обмен човек оценява взаимоотношенията си с другите въз основа на ползите и загубите, които те му носят. Изхождайки от нея всеки един, който тръгва да се занимава с някаква дейност трябва да си зададе четири въпроса:

  1. Как и колко печеля от това?
  2. Какви и колко са загубите и жертвите, които трябва да направя?
  3. Има ли по-подходяща дейност, с която мога да се занимавам и от която ще получа повече, или тази е оптималната за настоящия момент?
  4. Какво ще правя, когато приключа заниманията си с тази дейност? Наследството ми от нея полза ли ще бъде за мен или тежест?

За лекоатлетките ни, които тепърва има да покоряват върхове по света, сме сигурни, че са си отговорили на тези въпроси. Интересно дали другите са го направили?

[1] Луцифер – от лат. Lucifer – “носител на светлина, светлоносец” – наименование на Сатана преди падението му, светъл като звезда; pravoslavieto.com

[2] Сидхарта Гаутама Буда – индийски духовен учител, поставил началото на будизма