Иран няма да се откаже от ядреното споразумение със световните сили

Чрез наложените санкции американският президент Доналд Тръмп се опитва да провокира Техеран да се откаже от сделката, смята иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

“Няма да направим на Тръмп такъв подарък”, каза Зариф, цитиран от БТА, позовавайки се на местен вестник.

САЩ наложиха в петък нови санкции в отговор на изстреляната от Иран ден по-рано ракета-носител на сателит, което САЩ смята за нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. На Иран е забранено да предприема каквито и да е действия, свързани с балистични ракети, способни да пренасят ядрено оръжие.

За Техеран американските санкции са в нарушение на сключеното през юли 2015 г. споразумение, което позволява на ислямската република да използва ядрена енергия за граждански цели, а в замяна да бъдат премахнати западните санкции. Зариф посочи, че Тръмп не може да анулира сделката без съгласието на останалите страни по нея: Китай, Германия, Франция, Великобритания и Русия.

Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи заяви, че Техеран няма да се колебае да се оттегли от договора за Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД – споразумението относно иранската ядрена програма), щом усети, че позитивите от ядрената сделка са по-малко от негативите, предаде агенция Tasnim, цитирана от ТАСС.

Освен това той разкритикува американското правителство и заяви, че САЩ иска да раздразни Иран или да намали ползите от споразумението до там, докъдето Иран сам ще реши да се оттегли от сделката.

„Няма да играем в полето на Тръмп и със сигурност ще вземем всички мерки, за да не бъдем лишени от ползите на договора за СВПД“, добави дипломатът. Той подчерта, че Иран е длъжен да даде съответния отговор на санкциите на САЩ.

“Ние си взаимодействат със света по такъв начин, че мерките на САЩ не могат да застрашат позицията на Иран на международната сцена”, подчерта вицепрезидентът Исхак Джахангири, цитиран от Иранската информационна агенция.

“Американските санкции срещу Иран и Русия няма да донесе полза на САЩ; Ислямска република Иран е готов да отговори на тези мерки.” – каза и говорителят на иранския парламент Али Лариджани.