Във Венецуела избират Учредително събрание

545-местният законодателен орган ще трябва да пренапише конституцията, което критиците на президента Николас Мадуро смятат за стъпка към установяването на диктатура, предават световните агенции.

В необвързващ референдум, свикан от опозицията по-рано този месец, 98,4 процента от гласувалите 7,1 милиона избиратели отхвърлиха плановете на Мадуро. Въпреки протестите, призивите на опозицията и световните лидери да отмени изборите, обаче, Мадуро отказа да даде заден ход.

Той се закани да преследва политическите си врагове с на практика неограничената власт на учредителното събрание, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В обръщение по държавната телевизия Мадуро даде ясно да се разбере, че иска новото събрание да лиши законодателите от опозицията от гарантирания им от конституцията имунитет срещу съдебно преследване. Той отбеляза още, че първата задача на учредителното събрани при пренаписването на конституцията, ще е пълната промяна на службата на главния прокурор.

Днес, в деня на изборите, опозицията направи последен опит да накараха венецуелците да изпълнят улиците в страната въпреки правителствената забрана за демонстрации и стотиците хиляди войници и полицаи по улиците. Опозиционните лидери призоваха за бойкот на вота и отказаха да излъчат кандидати за Учредителното събрание. Правителството заплаши работниците в държавните предприятия да изгубят работата си или хората да изгубят социални придобивки като субсидираните храни за бедни, ако не гласуват.

Страната е обхваната от началото на април от протести. При сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност загинаха 113 души.

Снимки: CNN