Турция арестува две българки заради участие в терористична организация

Българките и един британец бяха задържани на 26 юли в турския курорт Дидим по подозрение, че участват във въоръженото крило YPG на сирийската Партия на демократичния съюз, съобщи Hürriyet Daily News.

Веселина и Мира са майка и дъщеря. При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи. Тримата са пристигнали на почивка в Дидим. По-късно Мира бе освободена от ареста с мярка за неотклонение подписка два пъти седмично до насрочване на дело. От нея са снети обвиненията за участие в терористична организация. Наложена й е забрана да напуска страната и е обвинена в пропаганда на терористични организации, уточни българският посланик в Анкара Надежда Нейнски. Семейството е ангажирало адвокат, но към държавата не е отправяна молба за правна помощ.

Британецът Джозеф посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници от YPG, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с въпросната организация, обявена за терористична в Турция.

За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. Тя е била освободена веднага след разпита в полицията.

Разследването продължава. Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (№ 3713/12.04.1991) на Република Турция за пропаганда на терористични организации” се предвижда наказание „лишаване от свобода” в размер от 1 до 5 години. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии.

Отделно полицията е задържала в Истанбул още 12 души, в операция срещу ПКК, провеждана едновременно в седемте квартала на града.